13/12/2022

Hoe investeer je in een projectgrond?

Grond kopen is vaak de eerste stap bij het ontwikkelen van een bouwproject. Er zijn een aantal factoren die een belangrijke invloed hebben op de prijs. Waarop moet je letten bij de aankoop van een interessant terrein?

Geografische ligging
De ligging van een project bepaalt de aantrekkingskracht van kopers of verhuurders. Afhankelijk van hun wensen zoeken ze scholen in de buurt, vlotte bereikbaarheid of winkels op wandelafstand. Bestudeer zeker ook het parkeerbeleid in de directe omgeving.

Sociale kenmerken
Nieuwe grote bouwprojecten hebben meestal sociale richtlijnen in de verdeling van particuliere woningen en appartementen. Toch zijn er heel wat buurten in steden en gemeenten die een focus hebben op kapitaalkrachtige bewoners of eerder lagere inkomens aantrekken. In Antwerpen is de gemiddelde prijs van een pand op Zurenborg 372.262 euro en in Borgerhout bedraagt dit 199.866 euro. Dit zegt niets over uw rendement. Nieuwe technieken laten toe om mooie marges te halen op bouwprojecten die gericht zijn op sociale woningbouw.

Lokaal beleid
De ontwikkelingsplannen van steden en gemeenten bepalen de aantrekkelijkheid op lange termijn. Het inrichten van stadskernen en centra van dorpen vertellen iets over de ambitie en visie van het lokaal bestuur. Willen ze winkels aantrekken? Is er een focus op gezinswoningen of een keuze voor appartementen? Ook bevolkingscijfers kunnen interessante weetjes bevatten.

Van grond naar bouwgrond
Staat er nog een af te breken pand op je grond? Onderzoek het op asbest. Het is een kleine moeite om een asbestinventaris te laten opmaken op kosten van de verkopende partij ofwel een clausule in de aankoopovereenkomst te voorzien.

De grondsoort
Ook de grondsoort heeft een invloed op je rendement. Het is niet omdat er een attest kan gegeven worden door OVAM “geen risico op vervuiling” dat dit een garantie is dat er geen vervuiling aanwezig is. Bepaal op voorhand wie opdraait voor de kosten van vervuiling. Deze kan tot 10% bedragen op de totale bouwkosten.

De grondkwaliteit
De grondkwaliteit is bepalend voor de funderingswerken. Bouwen op onstabiele grond vraagt om speciale bouwtechnieken. Bij uitgravingen worden speciale funderingstechnieken toegepast om het wegdek en de aanpalende woningen in goede staat te houden.

Vraag om raad
Wie van plan is om te investeren in grond kan terecht bij heel wat professionele dienstverleners. De investering in een goed advies kan uw kans op rendement sterk bevorderen. Maak dus gebruik van de ervaring van een vastgoedprofessional.

Over de auteur: Jurgen Van Grieken heeft een master in bouwmanagement en is eigenaar van Comacon (bouwcoördinatie) en Bosoftware (bouwsoftware). In zijn vastgoedblog behandelt hij trends en ontwikkelingen in de professionele vastgoedsector.

Bekijk alle nieuwsberichten